img-1

Nathalie David

Níet het type fotograaf dat zich achter haar camera verschuilt ! Ik hou van (allerlei!) mensen, ontmoet ze graag en meng mij zonder probleem, enthousiast in nieuw gezelschap.

Opgegroeid in Koksijde – op kot in Gent – een lief uit het Antwerpse – een eerste job in Nederland, zorgden ervoor dat ik niet ben teruggekeerd naar ‘de kust’ om daar mijn verdere leven op te bouwen.

Vele avonturen (qua reizen vooral) gingen vooraf aan mijn ondertussen 16 jaar gelukkig samenzijn met Stijn en onze kinderen in Tremelo.

Vroeger ontwikkelde mijn papa onze kinder- en gezinsfoto’s thuis in de ‘donkere kamer’, het blijft me bij hoe ‘magisch’ ik dit vond. Met een heel warm gevoel geniet ik steeds opnieuw van deze authentieke, tastbare herinneringen.

Zelf ben ik pas écht gaan fotograferen tijdens het avontuurlijk reizen in verschillende continenten – rugzak gevuld met bovenal véél filmrolletjes ! Ik had een ongelofelijke drang om wat ik allemaal zag en beleefde ‘voor altijd’ vast te leggen, want ik wist: dít moment, hier en nu, zal zich nooit herhalen ! Mijn reizen documenteren via veelzeggende foto’s, daar werd ik blij van. De bevolking, hun manier van leven, de talrijke ontmoetingen met hen, de lokale keuken, natuurpracht, …. Sommigen zeggen dat door het nemen van foto’s je minder geniet van het moment, de ervaring, de omgeving. Dit geldt niet voor mezelf. Tijdens het fotograferen geniet ik nog steeds erg van het moment waarin ik mij bevind. Onmogelijk is het alles te onthouden wat ik ooit heb gezien, beleefd, welke mensen ik allemaal heb ontmoet. Die foto’s zijn nodig om ‘vergeten’ herinneringen op te roepen waardoor ik dan opnieuw intens geniet.

Documentaire fotografie is dus helemaal mijn ding. De kunst van het vertellen via foto’s heb ik uitgebreid kunnen doen tijdens mijn 1,5 jaar durende zeilreis. Een periode gevuld met spontaniteit en een letterlijk ‘leven in het nú’, ideaal om mijn verhaal te vertellen. In de eerste plaats om familie en vrienden mee te laten genieten, maar ook om anderen te inspireren en uiteraard voor mezelf, voor later.

Mijn carrièrepad (éne van vele jaren als voedingsdeskundige over telecom teamleider en software sales) leidde me uiteindelijk naar mijn passie: fotografie. Steeds op zoek naar (opr)échte momenten, emoties. Fotografie zonder tralala of enscenering. Ik hou van kijken en van echt zíen.

Kleine – grootste – dingen maken mij gelukkig : koffie in de ochtend, reizen met het gezin, tijd voor mezelf, stilte, de winterzon, wandelen/fietsen in de natuur, een goed feestje, dansen, ‘off-line’ zijn, samenzijn (met familie en vrienden), een fijn gesprek, nieuwe kennismakingen en zoveel meer…

De toekomst houdt mij niet echt bezig, van dag tot dag ga ik. Als het op fotograferen aankomt denk ik wél aan de toekomst want ik leg onnoemlijk veel vast om ons en onze kinderen later de mogelijkheid te geven terug te kijken op vele ‘vergeten’ momenten en deze te kunnen herbeleven.

Buiten ben ik het liefst waar je vrij en spontaan kunt bewegen. Bewust koos ik er dan ook voor geen (‘cleane’) studio te hebben. Persoonlijke aanpak maakt mij gelukkig – daarom voor mij geen (aan de lopende band) mini-sessies op één bepaalde locatie. De beleving is belangrijk; dit bepaalt mee hoe jullie achteraf naar de foto’s terugkijken. Tevredenheid met mijn werk is iets waar ik veel belang aan hecht.

Gevestigd op de grens Tremelo/Keerbergen fotografeer ik steeds op locatie, waar je maar wil. Verslaafd aan ontdekken, ben ik bereid overal ter wereld te fotograferen.

Onze verhalen zijn ons leven en ik geloof dat ze meer dan de moeite waard zijn om gedocumenteerd te worden. Leven gebeurt in een flits… herinneringen zijn voor altijd, en een deel van ons…

"photography is a love affair with life"

Burk Uzzle